Skip to content

XTB TRADEBEAT

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

A vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten a washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölt adatai szerint.

    Az október 7-jén zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 15 ezerrel, 243 ezerre, augusztus vége óta a legkisebb szintre süllyedt. 


    Elemzők arra számítottak, hogy az előző heti 258 ezerről 251 ezerre csökken ez a szám, amely már a 136. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.
    A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 9500-zal, 257 ezer 500-ra esett. 
    A munkaügyi minisztérium jelezte, hogy a Harvey, az Irma és a Maria hurrikán torzította az e heti adatokat is.
    Egy évvel ezelőtt 248 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma, a négyhetes mozgóátlag pedig 250 ezer volt. 
    A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 32 ezerrel, 1 millió 889 ezerre csökkent a szeptember 30-án zárult héten, ami 1973 decembere óta a legkisebb érték. Már a 26. egymást követő héten állt kétmillió alatt ez a szám, híven tükrözve a munkaerőpiac feszességét. 
    A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 11 ezer 500-zal, 1 millió 925 ezerre kúszott fel. Ez a szám zsinórban 24 hete állt kétmillió alatt. 
    Az amerikai munkaerőpiac közel áll a teljes foglalkoztatottsághoz, a munkanélküliségi ráta szeptemberben 4,2 százalékra esett, ami 2001 februárja óta a legalacsonyabb érték.

 

 

Kockázati felhívás

Írásaink általános információkon alapulnak. Bármely véleményt, elemzést, árszintet vagy más tartalmat oktatási céllal, nem pedig befektetési ajánlatként publikálunk. Bármely személy, aki ezen információkra támaszkodik vagy, aki ezeket megkapja, csakis saját felelősségre teszi. Bármely tartalom közlése nem veheti figyelembe az egyén befektetési céljait, illetve bármilyen egyén pénzügyi helyzetét és szükségleteit.

A múltból olvasott, elemzett információk, teljesítmények alapján nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni a jövő eredményeit illetően. Minden személy, aki ezen tartalmak, információk alapján hozza meg befektetési döntéseit, csak saját kockázatára teszi, vállalatunk nem vállal semmiféle felelősséget az elemzéseinkre után tett befektetésekre.