Skip to content

XTB TRADEBEAT

Lassult az infláció szeptemberben

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly ilyenkor, az előző havi 2,6 százalék után. Augusztushoz viszonyítva az árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint a járműüzemanyagok és az élelmiszerek drágultak. Az élelmiszerek ára 3,1 százalékkal emelkedett tavaly szeptemberhez viszonyítva, az üzemanyagoké 5,3 százalékkal.
    A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,9 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest, tovább emelkedett az augusztusi 2,8 százalékról. 
    Január-szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek.
    Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a várakozásoknak megfelelően emelkedett az üzemanyagok és az élelmiszerek ára. Kiemelte, hogy a háztartási energián belül a tűzifa ára egy hónap alatt 3,9 százalékkal, éves összevetésben 8,8 százalékkal nőtt. Az egyéb cikkek csoportban a tankönyvek ára 58,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
    Az élelmiszereken belül szeptemberben a vaj, vajkrém ára 16,5, a sajté 9,5, a sertéshúsé 8,5, a kávéé 7,1, a kenyéré 5,9, a párizsi, kolbászé 5,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.
    A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, átlagosan 6,0 százalékkal ezen belül a dohányáruk ára 8,8 az égetett szeszes italoké 5,6 százalékkal emelkedett. 
    Az egyéb cikkek - gyógyszerek, üzemanyagok, illetve a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint a kulturális cikkek - ára átlagosan 2,7 százalékkal nőtt egy év alatt. Az üzemanyagok mellett az újságok 5,9 százalékos éves drágulása húzta az indexet. 
    A szolgáltatások ára 1,8, százalékkal emelkedett, ezen belül a postai szolgáltatások tarifái 5,9 százalékkal emelkedett, a belföldi üdülés 5,2 százalékkal került többe. 
    A háztartási energia ára 1,0 százalékkal lett magasabb a tűzifa drágulása miatt, ugyanakkor az elektromos energia, a vezetékes gáz és a távfűtés ára nem változott. 
    A ruházkodási cikkekért 1,1 százalékkal kellett többet fizetni.
    A tartós fogyasztási cikkek 0,1 százalékkal kevesebbe kerültek.
    Augusztushoz viszonyítva, egy hónap alatt az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal csökkent, meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 4,0 százalékos árcsökkenése miatt.
    A vaj, vajkrém 3,8, a tej 2,3, a sajt 0,9 százalékkal drágult.
    A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 1,8 százalékkal a ruházkodási cikkek ára nőtt augusztushoz viszonyítva, a szezonváltás miatt.
    Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,6, ezen belül a járműüzemanyagoké 2,5 százalékkal magasabb lett.
    A háztartási energia 0,4 százalékkal drágult.
    A szeszes italok, dohányáruk ára 0,3, a tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal nőtt.
    A szolgáltatások ára 0,4 százalékkal csökkent egy hónap alatt, ezen belül az üdülési szolgáltatásoké 6,4 százalékkal.

 

Kockázati felhívás

Írásaink általános információkon alapulnak. Bármely véleményt, elemzést, árszintet vagy más tartalmat oktatási céllal, nem pedig befektetési ajánlatként publikálunk. Bármely személy, aki ezen információkra támaszkodik vagy, aki ezeket megkapja, csakis saját felelősségre teszi. Bármely tartalom közlése nem veheti figyelembe az egyén befektetési céljait, illetve bármilyen egyén pénzügyi helyzetét és szükségleteit.

A múltból olvasott, elemzett információk, teljesítmények alapján nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni a jövő eredményeit illetően. Minden személy, aki ezen tartalmak, információk alapján hozza meg befektetési döntéseit, csak saját kockázatára teszi, vállalatunk nem vállal semmiféle felelősséget az elemzéseinkre után tett befektetésekre.